Gyakran felmerülő kérdések

Nem járt még pszichológusnál, de fontolgatja?

Az első lépés mindig nagyon nehéz. Sok kérdés kavaroghat a fejében, vajon mire is lehet számítani egy konzultáció során. Igyekeztem összegyűjteni azokat a pontokat, amelyekre ha jobban rálát, bátorságot tud meríteni!

Aki pszichológushoz megy, beteg?

Életünk során számos problémával kell szembe nézzünk, ezek közül vannak könnyebben, mérsékelten, valamint nehezen megoldhatók. Pszichológusként segíthetek Önnek abban, hogy megítéljük a problémájának nehézségi fokát. Azok, akik szeretnének teljesebb, boldogabb életet élni, éppúgy felkeresnek, mint akik súlyosabb, klinikai szintű problémával küzdenek. Sokan kérnek segítséget tehát élethelyzeti nehézségben, sorsfordító döntések előtt, szülőkkel, párkapcsolattal, munkahellyel kapcsolatos konfliktusok kapcsán, de olyan megkeresés is előfordul, akinek igénye van az önismereti munkára, és szeretné önreflexivitását növelni. Szintúgy jelentkeznek szorongásos, pánikos tüneteket észlelők, hangulatukban változást tapasztaló személyek is.

Mivel tud többet egy szakember annál, mintha megbeszélném a bajomat egy barátommal?

Nem vitás, hogy nagyon fontos támogató szerepet tölthetnek be barátaink életünkben. Ugyanakkor egy pszichológussal való közös munka jóval több annál, mint hogy valaki csak "kibeszéli" magából a problémáit. Pszichológusnál nincs helye elfogultságnak, évek gyümölcseként megszerzett háttértudásának és tapasztalatának segítségével kívülről lát rá a hozott problémára, és szakértelmével egyfajta tükörként jelez vissza. Míg a barátok hajlamosak konkrét tanácsot adni, addig a szakember ehelyett hozzásegíti páciensét saját megoldásainak megtalálásához, amely hosszú távú változást fog eredményezni.

Egyedi, szakmai nézőpontommal és visszajelzéseimmel önmagát mélyebben megismerheti és megértheti, saját megoldásaira könnyebben rálelhet. Az élmények megértése és érzelmeinek átdolgozása révén könnyebben és jobb minőségben képes lesz irányítani saját életét.

Milyen korosztállyal foglalkozom?

Felnőttekre specializálódtam, így 18 éves kortól fogadok pácienseket.

Lehetséges-e, hogy a tizenéves gyermekemet Önhöz küldjem, hiszen olyan felnőttes már...

A korhatárt nagyon szigorúan betartom, azonban szívesen javasolok a legjobb szakmai meglátásommal gyermekekre specializálódott pszichológus kollégát. A gyermek és felnőtt klinikum más szaktudást igényel.

Lehet-e időpontot kérni rokonom, barátom, ismerősöm számára?

Pszichológiai munka szempontjából rendkívül fontos, hogy az illető saját motivációval bírjon. Arra kérném a leendő páciensemet, hogy saját maga keressen fel engem, ennek két módja is van (e-mail vagy telefon).

Hogyan dolgozom?

Alapvetően pszichodinamikus szemléletben képződtem, amely gyökeresen áthatja gondolkodásomat, munkamódomat. Ugyanakkor a gyakorlat sokszor megkívánja, hogy rendszerszemléletben dolgozzak, vagy különböző kognitív technikákat is alkalmazzak. Az álmok felhasználásával, a DREAM módszerét alkalmazva is dolgozhatunk. Ezen kívül stresszkezelő, relaxációs technikák szintén erősítik repertoáromat.

Fontos megjegyeznem azonban, hogy az adott technika/módszer minden esetben személyre szabott! Mindig mérlegelem az adott helyzetben, hogy milyen megközelítés, technika lesz a leghasznosabb. Semmit sem erőltetek rá a pácienseimre.

Hogy néz ki egy konzultáció?

Egy 50 perces pszichológiai konzultáció során kettesben, zavartalan körülmények között ülünk a szobában, egymással szemben. A szakember kérdésekkel és egyéb technikákkal bontatja ki a probléma hátterét, valamint feltérképezi a belső erőforrásokat, amelyek mentén el tud indulni a változás.

Van-e lehetőség online konzultációra?

Minden rosszból lehet tanulni: a 2020-as járvány sokunkat rákényszerített, hogy átálljunk egy időre a digitális világba. Nem volt ez hát másképp a konzultációkkal sem, így a hónapok alatt megbizonyosodhattam, hogy az online konzultációnak is van létjogosultsága. Ha valamilyen oknál kifolyólag nem tudnánk a személyes beszélgetésre sort keríteni, ez a mód még mindig itt van lehetőségként. Egy webkamerával és mikrofonnal rendelkező laptop vagy mobiltelefon szükséges hozzá. Részletekért érdeklődjön nálam!

Hány alkalom szükséges?

Lehet nem fog meglepődni, ha azt mondom, ez teljesen változó. Az esetek többségében 5-10 alkalom elég ahhoz, hogy a hozott probléma megértéséhez közelebb kerüljön az illető, ugyanakkor előfordul, hogy valakit hosszabb időszakon keresztül is elkísérek, azaz 15-20 alkalommal találkozunk. Ez mindig közös döntés kell hogy legyen! Az első 2, maximum 3 alkalom után legjobb szakmai meglátásommal konkrét ülésszámot javasolok.

Célom az, hogy minél gyorsabban és fókuszáltabban tudjak segítséget nyújtani a hozzám fordulóknak. Ez azt is jelenti, hogy ha úgy érzem, nem tudok segíteni, és a probléma más szakembert igényelne, akkor a lehető leggyorsabban továbbirányítom a pácienst.

Milyen időközönként kell menni?

Általában heti egy alkalommal találkozunk, amitől persze mérlegelés alapján el lehet térni. Például egy krízishelyzetben heti két alkalom szükséges lehet, de egy hosszabb, közös munka során előfordulhat olyan szakasz is. ahol kétheti találkozásokra csökkentjük az ülések számát.

Hány perces egy alkalom?

Egy standard konzultáció 50 perc, ennek az időkeretnek a betartása az én feladatom. Egyes esetekben néha megnyúlik az idő, például egy hosszabb élettörténeti anamnézis felvételekor, de ez nem befolyásolja a konzultációs díjat, és előre is szoktam jelezni, hogy a páciens is felkészüljön a hosszabb lélegzetvételű találkozásra. Néha pedig előfordul, hogy elegendő 30 perc is, általában ezt is előre szoktuk egyeztetni.

Kettőnk között marad, ami elhangzik egy ülésen?

A pszichológusoknak a Pszichológusok Szakami Etikai Kódexe alapján teljes titoktartási kötelezettségük van, amennyiben nem áll fenn ön- és/vagy közveszélyes állapot.

Kivel dolgozom együtt?

Alapvetően egyedül dolgozom, de minden magánrendelőben áll egy szakmai háttér mögöttem, amely azért is fontos, mert szükség esetén csapatjátékossá válunk. Például ha a konzultáció során körvonalazódik egy mélyebb, pszichiátriai ellátást igénylő probléma, akkor helyben tudom ezt jelezni pszichiáter szakorvosnak, aki ugyanott a rendelőben ellátást nyújt Önnek. Ugyanúgy, például bizonyos esetekben, ún. kettős vezetésű konzultációhoz másik pszichológus kollégát is bevonhatunk a munkafolyamatba. Csapatban az erő!

Mi a különbség a pszichológus és a klinikai szakpszichológus között?

Okleves pszichológussá 5 éves egyetemi képzés után válik az illető, kompetens pszichológiai tanácsadásban, alapvetően egészséges emberekkel való foglalkozásban, tehát sokkal szűkebb a hatóköre.

Klinikai szakpszichológussá egy plusz 4 éves, posztgraduális, egészségügyi, erős gyakorlati és elméleti tudást adó szakképesítés árán válhat az illető, a klinikai szakpszichológusok a Magyar Orvosi Kamara hivatalos tagjai. Mindehhez a szakvizsgán felül szükséges legalább 150 óra, kiképző pszichoterapeutánál eltöltött önismeret is.

A klinikai szakpszichológus munkájának fő vonalát a lelki rendellenes működések, pszichés zavarok diagnosztizálása, kezelése, a gyógyító munka teszi ki, de természetesen kompetens egészséges, pszichés tünetektől mentes egyénekkel is foglalkozni, valamint mentálhigiénés tevékenységben is, egészségfejlesztésben, egészségvédelemben.

Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között?

A pszichológus bölcsészettudományi karon képződik, majd okleveles pszichológusként érdeklődési körének megfelelően továbbképződhet (pl. felnőtt vagy gyermek klinikum, tanácsadó szakképzés, szervezet&munka szakirány stb.)  Az emberi lélek és elme, a személyiség átfogó vizsgálata és részletes elemzése képezi feladatát, lelki folyamatokkal, az azokat befolyásoló tényezőkkel operál.

A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, majd szakvizsgázott a pszichiátria területén, amely a lelki betegségek biológiai alapjaival foglalkozó tudományág. Szükség esetén gyógyszeres terápiát tud elrendelni, receptet írni. 

Fontos tudni, hogy a legjobb, ha a két szakember munkájukban szükség esetén támogatják, segítik, kiegészítik egymást! Magánrendelőnkben így dolgozunk.

Hogyhogy nem másnapra kapok időpontot, ha már magánellátásban jelentkezek?

Nagyon igyekszem, hogy a lehető leghamarabb adjak időpontot, de ez sok mindentől függ. Általában 1 héten belül találok szabad sávot az újonnan jelentkezőknek, de van, hogy ez picivel megnyúlik. Miért?

A magánellátásban dolgozó szakemberek zöme állami ellátásban is tevékeny, amely bekorlátozza a munkaóráinak kapacitását. Ha heti 3 nap van magánrendelése mondjuk 4 órás idősávban, és már felteltek a helyek, akkor legelőbb akkor szabadul fel időpont, ha valamelyik munkafolyamat lezárható. Sőt, ha mondjuk van is szabad időpont, még nehezítheti a helyzetet, hogy az jó lehet-e egyáltalán a páciens számára, hiszen például az ő munkarendje sem mindig illeszkedik a rendelési időhöz.

Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amelyre mégis csak megéri időt szakítani.

Hogyan tudok fizetni?

Az adott szolgáltatás árát a Szinapszis Magánrendelőben készpénzzel, az Aniron Egészségközpontban készpénzzel és bankkártyával is rendezni tudja. Az online konzultáció esetében az időpontja előtt 12 órával bankszámlára való előre utalással tud fizetni.

Mik az időpont lemondásának vagy módosításának feltételei?

Az ülés lemondását legkésőbb a megbeszélt időpont előtt 24 órával előre kell jelezni, ekkor minden gond nélkül egy másik időpontot beszélünk meg. 24 órán belüli lemondás  vagy annak elhalasztása esetében ún. lemondási díjat kell megtérítenie a páciensnek a következő alkalommal, amely az óradíj 50%-a.

Mindez azért szükséges, mert ha 24 órán belül került lemondásra egy időpont, akkor annak közelsége miatt más páciens már nem tudja igénybe venni azt, holott nagy igény lenne rá. Az időpont az adott páciensnek van fenntartva, készülök az adott ülésre, várom őt, akkor is, ha nem jelenik meg.